Over Lonneke

Lonneke Backelandt
woonachtig in Arnhem
kandidaat-notaris in Huissen
muziekliefhebber
boekenwurm
theeleut
theaterliefhebber

CV

De decemberdrukte van het notariaat is in volle gang en ik zit thuis met een dubbele oorontsteking. Het is de derde keer in evenzoveel maanden dat ik ziek thuis zit. Gesprekken met mijn coach en de huisarts leiden tot de conclusie burn-out.

Als kandidaat-notaris vul ik met veel plezier al een aantal jaren mijn dagen met werken aan lopende dossiers, contacten met cliënten, bezoeken van netwerkborrels en vele andere taken. Het leven van een (startende) kandidaat-notaris is zelden saai noch rustig. Heerlijk vind ik het, tot ik merk dat ik ook vaak klaag over die lange dagen, mijn werk en alles wat daarbij hoort. Ik zit niet lekker in mijn vel, ben constant moe en vind weinig meer leuk. De passie en het enthousiasme voor het notariaat ben ik geleidelijk aan volledig kwijtgeraakt.

Gedurende mijn burn-out en in de maanden daarna heb ik serieus overwogen om uit het vak te stappen. Toch heb ik dat niet gedaan. Sinds de start van mijn burn-out heb ik hard gewerkt: als jurist, maar vooral aan mezelf. Ik heb door het volgen van een coachtraject, diverse masterclasses en trainingen veel over mezelf geleerd. Eén van mijn conclusies: ik vind het notariaat een prachtig vak, we kunnen echt het verschil maken voor onze cliënten.

Wel doe ik de dingen anders dan voorheen, vanuit menselijk meesterschap. Ik heb geleerd dat ik me niet meer hoef te verstoppen achter het masker van de jurist die alles weet, dat ik ook mag zeggen dat ik iets niet weet en uit zal zoeken. Ik heb meer rust in mijn gesprekken met cliënten; ik hoef niet meer constant op de klok te kijken hoeveel tijd ik nog heb door te vertrouwen op mijn gevoel en ervaring dat ik altijd genoeg heb aan de ingeplande tijd. Ook heb ik mijn grenzen (terug)gevonden en heb ik zo meer vrije tijd voor mezelf gecreëerd, waardoor ik op mijn werk productiever ben. 

Ik ervaar nu dagelijks dat het anders kan, dat het vanuit menselijk meesterschap mogelijk is om op een voor mij gezonde manier om te gaan met de hoge werkdruk die in het gehele notariaat aanwezig is. Graag help ik daarom ook andere juristen met mijn kennis en ervaring om de voor hen gezonde manier te vinden.

Wanneer je op een gezonde manier met passie en plezier je werk doet, ben jij op je scherpst. Daardoor kom je niet alleen op basis van wat een cliënt vraagt, maar ook op basis van wat een cliënt non-verbaal vertelt met het meest passende advies en exact de juiste akte. Het zorgeloze gevoel dat jij de cliënt meegeeft -de cliënt weet nu dat ze hun zaken goed geregeld hebben- is van onschatbare waarde. En dát is waarom jij het verschil maakt als jurist: omdat jij vanuit menselijk meesterschap het verschil maakt in het leven van de cliënt.