fbpx

Ken je die mop van die Merchant die rechten ging studeren?

Terug

Het eerste jaar van mijn rechtenstudie verliep niet bepaald soepel. Het ene hertentamen volgende het andere op en daarmee groeiden ook de twijfel en de frustratie.

Ik had er wel tig redenen voor waarom het niet zo soepel liep: ik was vanuit Ede naar Groningen verhuisd, kende er niemand en ging voor het eerst op mezelf wonen en dan ook nog eens met een stel huisgenoten die ik totaal niet kende. Het waren veel veranderingen in een hele korte tijd. Ik kon goed leren -had immers succesvol het gymnasium afgerond- dus daar kon het toch niet aan liggen!? 

Ik snapte de stof prima, maar hoe ik ook studeerde, ik kreeg het niet voor elkaar het tijdens tentamens zodanig op te schrijven dat er een cijfer terugkwam dat betekende: je beheerst de stof voldoende.

Je snapt: ik was echt apetrots (en opgelucht) toen ik na vijf jaar bloed, zweet en een heleboel tranen eindelijk mijn Master Notarieel Recht behaalde.

Die bul heb ik inmiddels ruim negen jaar op zak en waarschijnlijk zou ik nu wederom zakken voor die tentamens. Het verschil is dat ik nu weet waar dat door komt.

Een jaar geleden maakte ik kennis met de Core Values Index (CVI). Deze CVI heeft me inzicht gegeven in mijn kernwaarden, de dingen waar ik energie van krijg en in mijn talenten. Hierbij gaat het niet om wat ik heb geleerd door opvoeding en opleiding, maar juist om mijn aangeboren talenten en energiegevers.

Er zijn vier ‘Core Values’: Builder, Merchant, Innovator en Banker. Iedereen heeft deze vier core values in zich, in een voor hem/haar unieke verhouding.

Mijn hoogste kernwaarde is de Merchant. Als Merchant krijg ik enorm veel energie van en ben ik goed in het inspireren en motiveren van mensen. Het kost mij daarentegen onwijs veel energie om me bezig te (moeten) houden met (het analyseren van) feiten en data.

Ik denk en leer al luisterend en pratend door middel van beelden, korte uitleg en vervolgens te experimenteren met het toepassen van die kennis. Wat dus niet werkt, is het moeten lezen van eindeloze lappen tekst en het luisteren naar een monoloog van een docent.

Vraag jij je nog af waarom ik die rechtenstudie zo ingewikkeld vond?