Core Values Index

Taylor Protocols

Ieder mens kijkt naar de wereld vanuit een ander perspectief en wil op een eigen wijze deelnemen aan de maatschappij. De manier waarop je dit doet, wordt bepaald door een eigen set aan unieke waarden, kwaliteiten, gewoonten, gedachten, ideeën, overtuigingen en angsten. Jouw perspectief wordt gevormd door de (kern)waarden waarmee je geboren bent; jouw kern. Doordat je opgroeit, komt daar een sausje van waarden, ervaringen en gewoonten overheen doordat we in onze keuzes qua gedrag, acties en reacties worden aangemoedigd (en gevormd) door familie, vrienden en leraren.

Wanneer door een actie een negatieve emotie of zelfs angst ontstaat, dan leren we om over te schakelen naar een andere waarde zodat we ons geaccepteerd en veilig blijven voelen. Dit verandert niets aan wie we in de kern zijn. Het verandert wel onze bereidheid om te leven dicht bij de waarden die we in onze aangeboren kern hebben.

Dit proces maakt dat je als mens steeds verder af kan komen te staan van wie je in de kern eigenlijk bent. Het kan er ook voor zorgen dat je keuzes maakt die op dat moment logisch lijken, maar eigenlijk niet passen bij wie jij in de kern bent, met alle gevolgen van dien.

Hoe groter de afstand wordt tussen dat wat je doet en wie je van nature bent, hoe meer energie je moet geven om te doen wat je hebt te doen. Als dit te lang doorgaat, vraag je teveel van jezelf met het risico van uitputting tot gevolg. Door te weten wie je  bent en waar jouw kernwaarden liggen, kan je de keuzes maken die passen bij waar jouw energie zit. Het resultaat? Je weet hoe je je taken zo kunt doen, dat ze je geen energie kosten maar juist energie geven.

Een CVI-analyse is een ingrediënt van een coachtraject. Wil je geen coachtraject volgen maar ben je wel heel nieuwsgierig naar jouw CVI? Dan zijn er twee mogelijkheden:

Je krijgt jouw eigen Core Values Index met daarbij een uitgebreide, schriftelijke toelichting. Tevens zal ik in een persoonlijk gesprek van maximaal 45 minuten jouw CVI toelichten. Na afloop heb je een helder idee wat jouw CVI betekent en hoe je hiermee zelf aan de slag kunt.

Bij deze variant krijg je, naast de CVI-basis ook nog een extra coachgesprek van 2 uur waarin we volledig vanuit de CVI samen aan het werk gaan. Na afloop heb je concrete handvatten om de afstand tussen jouw natuurlijke kern en de manier waarop je je werk/taken aanpakt, te verkleinen.

Heb je vragen of wil meteen aan de slag met de Core Values Index?

Ervaringen met de Core Values Index

Ja hoor daar gaan we weer, opnieuw een test over mijn positieve en negatieve punten. Wat kan je anders doen, wat is beter… dat weet ik toch allemaal al en wat is er eigenlijk van waar… Ach ja, zo nieuwsgierig als ik ben, ga ik in op de uitnodiging van Lonneke om deel te nemen aan de CVI test.

Veelal makkelijke en leuke vragen. Ik hoef zelf niet al te diep na te denken, maar kan steeds kiezen uit korte en duidelijke antwoorden. Toch zitten er enkele pittige vragen tussen en vind ik het fijn dat bij iedere vraag uitleg wordt aangeboden.

En dan is daar de uitslag. Geen veroordelende teksten, geen dwingende hokjes maar een overzichtelijke uitleg over mijn (minder) sterke eigenschappen en hoe deze in te zetten ten gunste van mezelf. Later in het fijne gesprek met Lonneke op een eveneens prettige locatie vallen nog meer kwartjes. ‘Ahaa’ en ‘ojaaa’ wisselen elkaar af. Ik ga naar huis met zeer nuttige informatie en gedurende de week die daarop volgt, wordt me nog meer duidelijk over het hoe en waarom.

Inzichten en zelfkennis, I love it.

Amanda van den Hurk
notarieel medewerker / rouwbegeleider

Als ik mijn persoonlijke cvi-rapport lees en herlees, val ik van de ene verbazing in de andere. Ik herken mezelf in zo’n beetje alles wat er staat: mijn kernwaarden, waar ik wél energie van krijg en waarvan niet! Ik snap waarom ik, zelfs tijdens een dreigende burn-out, sommige klussen tóch met gemak en plezier kon afronden. En waarom een project met die ene collega per definitie altijd soepeler verliep dan met die andere. Maar ook waarom ik soms zo doordraaf en waarom anderen mij koppig noemen … De verklaring staat hier gewoon zwart op wit! Ik vind het intrigerend.

Andere testen vertellen je hoe intelligent je bent, welke talenten en interesses je hebt en welke beroepen daar bij passen. Maar een cvi-analyse en het bijbehorende persoonlijke gesprek bieden een totaal andere invalshoek. Als je jezelf beter wilt begrijpen, is dit een echte aanrader!

Thanks, Lonneke.

Gerrita Otten
coach