Selecteer een pagina

“Let the beauty of what you love be what you do.”

Een zonnige dag in november: voor de laatste keer zijn we als groep bij elkaar. Met deze groep heb ik een enorm avontuur beleefd, heb ik gehuild en vreselijk hard gelachen. We hebben hard gewerkt en veel geleerd. Met deze groep heb ik het afgelopen jaar de coachopleiding gevolgd. Het voelt dubbel: feestelijk omdat we allemaal met goed gevolg de opleiding hebben afgerond en toch ook een beetje verdrietig omdat het voorbij is. Ik heb van elke minuut intens genoten. De voorpret begon al tijdens de autorit naar die prachtige locatie in het bos bij Zeist op weg naar drie volle dagen onderdompelen in coaching, groei en ontwikkeling.

Dit avontuur is ten einde, tijd voor het volgende avontuur. Allemaal krijgen we een envelop, een afscheidskadootje van onze topdocent. Ik open de envelop en haal er een dromenvanger uit. Een passend kadootje na het analyseren van menig droom tijdens onze bijeenkomsten. Naast die dromenvanger, zit er een kaartje in met een quote. Ze heeft voor iedereen een passende quote uitgezocht. Dol als ik ben op quotes, ben ik enorm nieuwsgierig welke ze voor mij heeft uitgezocht. Het blijkt deze: “Let the beauty of what you love be what you do”.

De quote raakt me. Voor mij gaat deze quote over passie, over doen waar je van houdt, je dromen waarmaken. Jarenlang heb ik gedaan wat ik dacht dat van me verwacht werd: studeren, steeds een stapje hoger zetten op de carrièreladder die leidt naar de benoeming tot notaris. Mijn burn-out heeft me gedwongen na te denken over die stappen: waarom zet ik ze, zijn het wel de stappen die ik wíl zetten, wat zijn mijn dromen?

Een boel vragen die mijn leven behoorlijk op zijn kop gezet hebben. Vragen die er ook toe geleid hebben dat ik deze coachopleiding ben gaan volgen. Na het doorlopen van een coachtraject wilde ik meer. Ik wilde verdieping: graven en groeien, leren en ontwikkelen.”Wordt je dan ook zo’n coach?” Deze vraag kreeg ik keer op keer als ik vertelde dat ik een coachopleiding ging volgen. Mijn antwoord? “Nee, ik ben jurist, maar ik wil hier gewoon meer over weten. Me verdiepen in de theorie, de psychologie en daarna zie ik wel verder.”

Als lezer van deze blog, weet je dat ik -naast nog steeds jurist- inmiddels ook “zo’n coach” ben. Tegen het eind van mijn opleiding waren er steeds meer mensen die me vroegen of ik ze wilde coachen. Voor mij na wat wikken en wegen de aanleiding om in het diepe te springen en mijn hart te volgen. Al snel viel mijn bedrijfsnaam me in: Meester voor Meester(s). Voor velerlei uitleg vatbaar, voor iedereen met een net iets andere invulling, net als die quotes waar ik zo van houd. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel volgde al snel, evenals mijn logo, mijn eigen beeldmerk. Wederom met een voor iedereen net iets andere invulling, passend bij wat coaching voor mij is: geen pasklare oplossing, maar voor iedereen net weer iets anders.

Doen waar ik blij van word: juristen helpen dat ook weer te gaan doen. Ze inzicht geven in waar zij blij van worden. Ze begeleiden in hun zoektocht naar hun passie en naar hoe ze die passie (ook) in hun dagelijks werk als jurist kunnen inzetten op een manier die bij hen past. Handvatten aanreiken voor meer balans tussen werk en privé, balans tussen plezier en die ‘corvee-taken’ die nu eenmaal ook gedaan moeten worden en balans tussen zelfzorg en zorgen voor een ander, of dat nu je cliënt, je familie of je personeel is.

Dat brengt me bij een volgende quote, eentje van Confucius: “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life.”

Ik heb de voor mij op dit moment gouden balans gevonden: ik verdeel mijn tijd over mijn rol als kandidaat-notaris en mijn rol als coach. Werk ik dan daadwerkelijk geen dag in mijn leven? Tuurlijk wel. Die ‘corvee-taken’ zijn er nog steeds, of ik nou mijn ondernemerspet of mijn werknemerspet op heb, maar de leuke dingen overheersen. Ik hou van wat ik doe en ik doe waar ik van houd en dat maakt dat mijn leven over het algemeen een feestje is.

En die dromenvanger? Die hangt boven mijn bed zodat ik elke avond als ik ga slapen en elke ochtend als ik wakker word, herinnerd wordt aan (een van) mijn dromen: een juridische wereld waarin juristen hun werk kunnen doen passend bij hun eigen gouden balans. Een juridische wereld waarin menselijk meesterschap voorop staat.

Heb jij dromen over hoe jij je werk als jurist wilt doen en vorm wilt geven? Bel me dan of stuur me een mailtje, dan gaan we samen aan de slag om die dromen waar te maken.