Teamdagen: geldverspilling?
“Hoe was het teamuitje vorige week?”
Hij: “Oh, best leuk. Ik heb weer een aantal collega’s van een andere vestiging leren kennen. Die had ik nog nooit ontmoet.”
“Aha. En wat hebben jullie gedaan?”
“We gingen met z’n allen naar Utrecht. Daar kregen we een rondleiding door de stad. Vervolgens gingen we lasergamen. We sloten de dag af met een etentje.”
“Dat klinkt als een toffe dag. En hoe is het nu op kantoor?”
“Nog altijd hetzelfde gedoe. Op elke vestiging zijn er andere werkwijzen en modellen. Daardoor….”
Hij valt even stil. Dan: “… leuk hoor, zo’n teamuitje, maar dit was nummer zoveel en nog steeds zijn we geen team.(..) Er verandert toch niks.”
Een zucht. Hij staart voor zich uit.
Ook ik kijk even voor me uit. ‘Teamdag nummer zoveel en het werkt niet.’
Wat werkt dan wel? Vanuit ontspannen Meesterschap heb ik daar een duidelijke kijk op. Die begint als volgt:
Heb aandacht voor ieders unieke meesterschap: wat zijn ieders unieke talenten? Waar krijgen medewerkers energie van en waar lopen ze juist op leeg? Welke conflictstrategieën trekken ze uit de kast als ze even niet zo lekker in hun vel zitten en -belangrijker nog- hoe herken je die? Vragen die inzicht geven in het unieke meesterschap van elke medewerker. Inzicht voor de medewerkers zelf én inzicht in elkaar.
Dit inzicht zorgt ervoor dat medewerkers weten waar ze goed in zijn én wat ze aan elkaar hebben.
Maar: inzicht alleen is niet genoeg. Ontspannen Meesterschap vraagt om praktische toepassing. Het vraagt om een andere taakverdeling. Een taakverdeling gebaseerd op energiegevers. Een taakverdeling gebaseerd op ieders unieke talenten. Een taakverdeling die zorgt voor onderling win-win en vertrouwen.
Gevolg: dat effectieve, stabiele en efficiënt samenwerkende team. Dat goed geoliede kantoorsysteem.
Klinkt al goed toch? Maar we zijn er nog niet.
De volgende stap is een nadere blik op ieders individuele conflictstrategieën. Wat is het precies dat ze activeert en vooral: wat is er nodig om iemand weer terug te krijgen in zijn chillstand?
Binnen ontspannen Meesterschap is dit de fase waarin het interne systeem van een medewerker aan bod komt: kennis krijgen van de persoonlijke triggers en chillers.
Een chiller kan zijn met aandacht een kopje thee maken en deze rustig opdringen. Even je deur dicht en vijf minuten een favoriet nummer luisteren. of -zoals ik een aantal weken geleden deed- even op je rug in het gras liggen. Gevolg: een goed geolied intern systeem.
Rondleidingen door een mooie stad, lasergamen en uit eten gaan om te komen tot een stabiel en effectief werkend team is geldverspilling.
Maar duik met elkaar in de samenwerkende systemen, de energiegevers en de conflictstrategieën en moet jij opletten hoe stabiel en effectief werkend het team al de volgende dag blijkt te zijn.
Wil jij ook zo’n teamdag voor jouw kantoor?