Selecteer een pagina

(Ont)Spanning

Ik zit op een bankje. Dit bankje staat op een prachtige plek, in een kerkje met groene muren en zonder dak. De bijen zoemen om de vele bloemen, de zon valt tussen de bladeren op m’n gezicht. De vogeltjes laten uitbundig van zich horen op deze heerlijke zomerse dag.

Ik zit op dit bankje al ruim een uur om me heen te kijken, gedachteloos genietend. Ik zit ook uit te rusten van een wandeling van een kleine twee uur door de Noord Hollandse duinen. Een andere omgeving dan de prachtige bossen en de glooiende heide waar ik de afgelopen weken vele kilometers gewandeld heb. Nu lekker aan de kust, eindelijk heb ik weer zeelucht op kunnen snuiven. Gisteravond heb ik uren op het strand gezeten en de zon heel langzaam in de zee zien zakken met de meest prachtige luchten om die magie nog wat extra kracht bij te zetten.

Ik zit op het bankje en realiseer me hoe ik dat gemist heb: zee en strand. Wie me een beetje kent (en/of al langer volgt), weet dat ik regelmatig te vinden ben in Noordwijk aan Zee. Mijn “home away from home”, waar ik nieuwe energie op doe, nieuwe ideeën vind en waar ik volledig tot rust kom. Corona schoof mijn Noordwijkbezoekjes op de lange baan en nu de wereld langzaam maar zeker weer op gang komt, is m’n verlangen naar de zee steeds groter geworden. Ik moet naar zee! Een ideale gelegenheid doet zich voor in de vorm van een (werk)afspraak in Alkmaar. Ik besluit niet op één dag heen en weer te rijden, maar een overnachting te boeken in een nieuw hotel pal aan het strand van Castricum. Nee, geen Noordwijk, maar wel een plek met hele dierbare herinneringen aan de Storytelling-opleiding.

Zodra ik -met een ijsje inclusief chocodip in de hand- voet op het strand zet, voel ik mijn schouders ontspannen. Grappig, want ik had niet in de gaten dat er überhaupt spanning in mijn schouders zat. Ik blijf me erover verbazen hoe ik soms aan de reactie van mijn lijf pas merk dat er spanning of stress is. Hoe dat onbewust aanwezig is, totdat er iets gebeurt of ik iets ervaar wat me daar ineens bewust van maakt.

Ik zie het bij mijn coachees ook vaak: fysiek reageren ze eerder en vaak ook anders dan verbaal. Wanneer ik hun non-verbale antwoord op mijn vragen benoem, verschijnt er meestal een frons op hun gezicht. Het valt even stil terwijl ze mijn woorden proeven en dan valt het kwartje: gevoel en denken zaten niet op één lijn en dat zorgt voor stress, verdriet of angst. De woorden waarmee ze het antwoord op vragen als “wat voelde je toen dat tegen je gezegd werd” formuleren, komen niet van de plek die geraakt werd door de betreffende gebeurtenis of opmerking.

Door stil te staan bij hun lichaam, te voelen wat een gebeurtenis of opmerking teweegbrengt, kunnen ze er anders mee om gaan en blijft het niet of in ieder geval minder lang knagen. Gevoel en denken weer op één lijn brengen, vermindert die angstgevoelens, de spanning, de stress en zorgt ervoor dat je bij soortgelijke gebeurtenissen of opmerkingen niet direct deze en ook weer nieuwe spanning ervaart.

Hoe ik met mijn coachees werk aan dat op één lijn brengen? Door de gebeurtenis te bespreken, door een (visualisatie)oefening te doen en zo stil te staan bij de (onbewuste) reactie en gevoelens die het oproept. Het kan daarbij enorm helpen om jezelf voor te stellen op een plek waar je tot rust komt, waar je kunt ontspannen: jouw variant van zee en strand. Zo kun je voelen waar in je lijf je nog net wat meer kunt ontspannen en het verschil ervaren met het hier en nu.

In de drukte van alledag vergeet ik nog weleens stil te staan, echt te voelen wat er gebeurt. Bij het zien van het strand en de zee voelde ik mijn schouders ontspannen en realiseerde ik me dat ik een aantal gebeurtenissen van de afgelopen week te makkelijk naast me neergelegd heb. Gebeurtenissen die toch meer effect en impact hebben gehad dan ik mezelf toestond te voelen.

Wandelend langs de waterlijn, uitkijkend over de zee en het strand, laat ik die gebeurtenissen nog eens de revue passeren en voel ik dat ik nog verder ontspan. Daar aan de kust, de plek waar ik altijd weer nieuwe energie op doe, nieuwe ideeën vind en waar ik volledig tot rust kom. De plek waar ik mijn gevoel en mijn hoofd weer op één lijn voel komen.​

Wellicht herken je dit of voel je juist nu al de spanning in je lijf en weet je niet wat te doen om die los te kunnen laten. Via onderstaande button kun je een kennismakingsgesprek inplannen, zodat we samen kunnen kijken hoe je hiermee aan de slag kunt.