Selecteer een pagina

Decemberdrukte

De laatste maand van het jaar is weer aangebroken. Een maand die van oudsher bij velen in het notariaat al ver voor ie aangebroken is het zweet op het voorhoofd brengt en de hartslag verhoogt. Wanneer je aan de slag gaat in het notariaat, komt het bij het bespreken van je arbeidsvoorwaarden al aan de orde: in december kan er -ongeacht de reden- absoluut geen verlof opgenomen worden vanwege de enorme explosie aan werk in die maand.

In 2012 zag ik als startende kandidaat met angst en beven mijn eerste notariële decembermaand dichterbij komen. Nu zou het gaan gebeuren: werken, eten, slapen, repeat en dat een maand lang, 5 dagen in de week. In januari zou ik dan weer kunnen bijtanken en misschien mijn sociale leven langzaam weer oppakken.

Na die allereerste decembermaand in het notariaat snapte ik eerlijk gezegd niet waarom er zo krampachtig over deze maand gedaan werd. Het was het hele jaar behoorlijk druk geweest, het werd in december niet drukker dan daarvoor en wat bleek: in januari werd het ook niet rustiger.

Die ervaring, die de jaren daarna herhaald werd, heeft ervoor gezorgd dat ik de decembermaand niet met angst en beven tegemoet zie. Toch hoor ik het elk jaar weer van collega’s en van vele anderen: “ojee, december komt er weer aan, dat wordt weer een paar tandjes erbij”.

Ik ben een groot fan van de volgende zin: “wat je aandacht geeft, groeit”. Een zin die ik tijdens mijn burn-out regelmatig te horen kreeg in allerlei varianten (focus op wat je wél wilt, positief denken, ‘where focus goes, energy flows’, etc) en die me enorm geholpen heeft. Wat ik ermee bedoel? Denk maar eens aan een plant: wanneer je daar energie in steekt in de vorm van zorg en water, gaat die plant groeien. Zo werkt het ook met focus op dingen die je vervelend vindt: door daar energie aan te geven in de vorm van het tegen anderen en (daarmee) tegen jezelf zeggen dat de “decemberdrukte” er weer aankomt met alle stress die daarbij hoort, gaat die stress alleen maar groeien.

Dus: hoe meer je (varianten van) de term ‘decemberdrukte’ gebruikt en focust op alle negatieve gevoelens die je daarbij hebt, hoe onnodig veel groter je het maakt. Daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat het niet druk kan zijn in december. Je focus verleggen naar hoe je bijvoorbeeld op een voor jou prettige manier met de drukte om kan gaan, zal je ongetwijfeld helpen om temidden van de werkdrukte minder werkstress te ervaren. Zullen we eens beginnen met het woord “decemberdrukte” (of jouw variant daarop) in de prullenbak te gooien?

Wil je eens kletsen over focussen op wat je wél wilt? Neem dan contact met me op, dan kunnen samen op zoek naar wat voor jou werkt.